Utfodra din katt på rätt sätt

Både du och katten behöver rätt näring för hälsan skull. Men med många olika variationer av kattmatpå marknaden, kan det vara svårt att välja rätt.

Balansering av kosten är den viktigaste faktorn

Om kosten inte balanseras blir den mindre än perfekt och kan i slutändan leda till många brister. Om det inte finns några vitaminer eller mineraler särskilt kalcium i kosten. Går katter ganska snabbt ner i hälsotillstånd och kan bli livshotande. Speciellt i kattungar kan det ske på någon månad. Detta är en stor anledning till att veterinärer är emot hemlagade måltider, de är de som ser alla brister.

Två katter

Naturligt utfodringsbeteende hos katter

Katter är ensam jägare och ätare. Bland alla katt arter jagar bara lejon i flock och äter tillsammans. I en naturlig miljö kommer katter att jaga och äta 10 eller fler små måltider per dag. Ett sätt att efterlikna det här naturliga jaktbeteendet är att använda en ”foderautomat” eller ”matkalender”. Där din katt måste interagera med automaten. För att få små bitar av mat t ex en liten köttbulle eller äggröra etc. Du kan också gömma små mängder torrfoder runt huset för att din katt ska börja söka efter dem. Och äta, kanske i grunda plastbehållare eller äggkartonger.

Frukt & Grönsaker

Katten är en obligatorisk köttätare och trivs på en rå eller kokad köttbaserad diet. De har inte något behov av frukt och grönsaker.

Beakta både våta och torra livsmedel

Det finns många former av mat som är komplett och balanserat med de två mest populära typerna. Som är våt och torr kattmat. Våt mat är ett enkelt sätt att se till att din katt hålls hydratiserad. Och alltid ger en konstant tillförsel av färskt vatten. Din katt kan ha en preferens för den ena eller den andra eller båda. Komihåg att vatten alltid ska finnas tillgängligt vid torrfodermatning.

Vanligen i de flesta hus med flera katter är matmatning med enskilda matningsstationer det bästa tillvägagångssättet. Detta är särskilt sant när vissa katter måste matas en viss typ av mat. Fritt val av matning kan vara problematisk i flerkattsituationer. Särskilt för att det inte är lätt att övervaka varje katts aptit och matintag. Detta kan göra det svårare att se när din katt inte mår bra.

Utfodring av katter

Att välja kött

Som din katt kan vilja ha är ibland vara en knepig uppgift. Om din katt är ny på en rå köttdiet kan det ta en stund innan de helt accepterar den. Fjäderfä är vanligtvis mer accepterat av katter, mark eller hackad. Andra kött att prova inkluderar: nötkött, lamm, fläsk, vilt, kanin, struts, etc. Köttet måste vara friskt och lämpligt för konsumtion. Fisk kokt eller rå, är utmärkt kattmat och snäll mot njurarna så kallad mjuk mat.

Oberoende av livsstil är det viktigt att katten får en så. Näringskomplett och balanserad kost för deras ålder och andra faktorer. Eftersom katter kräver mer och unika näringsämnen i maten än vi människor och hundar.

Detta är särskilt viktigt eftersom vi inte kan garantera vad de kan komplettera sina dieter med när de är ute. Ett näringsämne av särskild betydelse för en aktiv livsstil är protein. Eftersom det behövs för att bygga och underhålla muskler såväl som att vara deras primära energikälla. Vilket är unikt för katter.

Lämna ett svar